Sunday, October 07, 2012

NWA konverents 2012 - märkmed

Praegu on ookeani taga aset leidmas Rahvusliku Ilma-assotsiatsiooni iga-aastane konverents, kus võib saada nii mõndagi uut teada USA ilma, kui ka näiteks ilmateenistuse protseduuride kohta. Seal konverentsil on ka sotsiaalmeedial suur osakaal ning näiteks on võimalik jälgida sündmusi ka Twitteris, kuna mitmed osalised jagavad seal räägitut ka maailmaga. Selles blogipostituses üritan sealt tulnud säutsude ja uudiste kohta ka eestikeelseid kommentaare anda. Kuna mul ei ole alati aega kirjutada, siis ei tule siin pidevat kajastust, aga kui midagi suuremat teada saan, siis üritan mõne väikese lõigu ikka kirja panna.

Lisainformatsiooni vaata http://nwa2012.com/

Lisa 13. oktoobril:
Dan Goffi Storify'd kolmapäevast (1, 2) ja neljapäevast.
Neljapäev, 11. oktoober:
[21:45] Dan Goff on nüüd üles laadinud ka ülevaate teisipäeva pärastlõunast.
[20:53] Täna on konverentsi viimane päev. Täna on mulle silma jäänud arutelu uute GOES satelliitidega kaasnevate produktide osas. Lisaks sellele on teemaks olnud sealse ilmateenistuse meteoroloogide tööjaama AWIPS uuest versioonist. 
[06:30] Dan Goffi lood esmaspäeva pärastlõunasest ja teisipäeva hommikusest sessioonist.
Kolmapäev, 10. oktoober:
[06:11] Dan Goffi Storify lugu esmaspäeva hommikusest sessioonist.
Samal ajal aga ei pääsenud paljud USA ilmateenistuse töötajad konverentsile - järjekordne näide sellest kui kärbetega minnakse liiale.

Teisipäev, 9. oktoober:
[20:57] Meteoroloog Dan Goff on kokku pannud päris hea Storify postituse pühapäevastest ettekannetest sotsiaalmeediast nähtuna. Lisaks on ta lisanud viited mõnedele ettekandeslaididele.
[19:40] Asutusesiseseks(ning kriisikomisjonides) kasutamiseks on loodud nutitelefonirakendused, mida kasutatakse tornaadokahjude uurimisel. Pisut on seda mainitud ka ettekande lühikirjelduses. Muuhulgas saab võimalikuks tormihinnangute saatmine otse sündmuskohalt keskserverisse. DAT'i(Damage Assessment Toolkit) kasutati ka aprillis Dallase piirkonnas möllanud tornaadopuhangu järel. Lisaks on meteoroloogia seisukohast oluline GPS asukoha lisamine tormifotodele.
[17:51] Konverentsi päevakava. Mõned märkmed tänasest:
  • 2011 tapvaim tornaadoaasta pärast 1930'ndaid.
  • Televisioonil on ilmahoiatuste levitamisel endiselt oluline roll. Eks jah... seal on jah inimestel komme, et kui saadakse hoiatus, siis tehakse lahti televiisor et näha kas tõesti keeris kuskil ka laamendab selle asemel, et viivitamatult reageerida ning varju minna.
  • Endiselt probleem "sireenimentaliteediga" - inimesed loodavad üleliia sireenide peale kuigi need on mõeldud väljas viibivate inimeste hoiatamiseks.
  • Ilmamudelid rakendatakse ka haiguste leviku ennustamisse.
Sündmustest huvitatud soovitan jälgida Twitteris näiteks ka meteoroloogi Tim Brice'i, kuid väga palju saab kohapealt uudiseid ka otsides märksõna #nwas12

Esmaspäev, 8. oktoober:

[21:17] Ja ka pisut tänasest, muuhulgas on juttu tulnud GOES geostatsionaarsetest satelliitidest. Septembris langes rivist välja GOES-13, mis on praeguseks vähemalt ajutiselt jäetud ooterežiimile ning uuem GOES-14 saadetakse tema positsioonile. Muuhulgas on olnud juttu ka uue põlvkonna GOES-R satelliitidest, mis suudab mõnedest piirkondadest värskeid pilte välja pritsida kuni kaks korda minutis. Tervest maakerast (sealsest vaatenurgast - Ameerika maailmajagu!) hakkab pilte saama iga viie minuti jooksul. Juba tänavu augustis oli meil orkaani Isaac ajal võimalik näha GOES-i satelliidipilte üheminutilise vahega ning siinkirjutaja suu vajus küll lahti. Viide teemaga seotud veebilehele. Nii palju on mul täna aega sellest blogis kirjutada, homme on aega rohkem ning siis üritan ka vähemalt paar teadet/kommentaari kirjutada.
[21:10] Kõigepealt eilsest - eilne õhtu tõi veel uudise, et Midland toob turule uued ilmaraadiod, millele on sisse integreeritud GPS tugi. Samas loodetakse nende hind hoida alla 50 dollari(praeguse kursi juures umbes 38 ja pool eurot). Sellega jõuab ilmaraadiote tehnoloogia viimaks järele USAs olevale hoiatussüsteemile kus osad ilmahoiatused(äge äike, tornaadod) ei anta mitte maakonniti, vaid konkreetsetele maa-aladele. Mõned sõnad ka ilmaraadiotest - USA's on 160 MHz lainealal kasutusel raadioteenus, kus edastatakse ilmateateid, hetkeandmeid ning jooksvaid hoiatusi. Selle omamine on USA-s pea sama tähtis kui suitsuanduri omamine. Hoiatuste korral antakse eetrisse spetsiaalne signaal, mis selle teenuse jaoks tehtud vastuvõtjad aktiveerib ning hoiatuse helina kuuldavaks teeb. Kunagi oli aeg kui lihtsalt anti eetrisse siinussignaal, mis kõik saatja kuuldealas olnud raadiod hädakisa tegema pani. Vahepeal on tehnoloogia edasi arenenud ja nüüd edastatakse ka hoiatuse algul ka digitaalne andmejada, mis defineerib ära teadaande kehtivusala. Paraku on see maakonnapõhine, kuid juba üle viie aasta on hoiatusi antud hoopis hulknurkadena. Nende "tormi-põhiste hoiatuste" kohta saab lugeda siit. Lisaks tuleb raadiole käsitsi sisse programmeerida mis maakonnas sa oled. Samuti on probleemiks sealmail see, et tormipõhistest hoiatustest hoolimata kiputakse näiteks tsiviilkaitsesireene(mis on omaette probleem, aga see jäägu teiseks jutuks) aktiveerima ikkagi maakonnapõhiselt. Ja nii võivad näiteks mõnes suuremas linnas aktiveeruda sireenid kuigi keeris võib möllata hoopis kümnete kilomeetrite kaugusel. Kirjeldamaks praegust olukorda geograafilises mõistes teeme hüpoteetilise stsenaariumi nagu oleks meil kasutusel ameeriklastega identne hoiatusüsteem. Ilmateenistus väljastab "hulknurga" Alatskivile ning selle tulemusena hakkavad sireenid huilgama ning ilmaraadiod kisendama Tartus ja kõikjal üle Tartumaa - kasvõi Elvas. Tartlastel oleks sellisel juhul õigustatud küsimus - miks meil on häire kui pilv on kaugel kirdetaevas ning ei tule meie lähedalegi? Pidagem meeles, et konvektiivsed nähtused tabavad kirurgilise täpsusega ning isegi 10 kilomeetrit möllust eemal võib tavaliselt olla hoopis teistsugune ilm. Tagasi teemasse - praegu ei ole tundmatu olukord kus kohaliku televisiooni meteoroloogid peavad eetris või sotsiaalmeedias teatama - jah, me teame küll et linnas X üürgavad sireenid, kuid neid ei ohusta praegu midagi! Uute raadiote puhul teab raadio GPSi abil juba ise kus ta on, ning sellest tulenevalt hakkab kisa tegema siis kui tõepoolest tema asukoht plindris on. Ehk kunagi hakatakse töötama ka sireenide kallal, kuid praegu on sireenide aktiveerimine või mitteaktiveerimine kohaliku piirkonna kriisikomisjoni otsustada. Ja nagu ma varem ütlesin, see on juba teine lugu.
Pühapäev, 7. oktoober:
[20:18] Üks esimesi  uudispomme, mis on lõhkenud, on katselised muudatused USA tormiennustuskeskuse ohualades. Nimelt, praeguse süsteemiga võib isegi siis, kui Tormiennustuskeskuselt(SPC) on väljas vaid "Kerge ohuala"(Slight Risk), võib tegelikult aset leida üsnagi inetu tornaadopuhang. Kerge ohuala jäetakse uuest aastast eksperimentaalses korras vähem tõsiste ohualade jaoks, ning Kerge ohu ning Mõõduka ohu vahele tekib juurde ka Kõrgendatud oht(Enhanced risk).

No comments: