Wednesday, October 30, 2013

Tallinna ilm ei ole kogu Eesti ilm!

Tänases Postimehes(lk. 2), avaldas Küllike Rooväli arvamusloo "Katus sõidab," millest minu hinnangul võis aru saada, nagu oleks Ilmateenistus äsja meil möödunud tormi üle ennustanud. See on vale. 

Ilmateenistus teatavasti lubas tuuleiile rannikul kuni 32 m/s, välistatud polnud 35. Mis juhtus? 33 m/s.
Mandrile lubati tuuleiile üle 20 m/s, tulidki! Valgas 26 m/s. Mõneti võiks öelda, et tuuleiile isegi alahinnati. Ilmateenistuse ennustus tegelikult täitus, kuid mõjud ei olnud kõikjal ühesugused.

Võrreldes Lõuna-Eestiga pääses Tallinn kergelt ja ma mõneti hinges aimasin ette, et tallinlased hakkavad nüüd väitma, et Mustamäe tee rahvas liialdas ennustustega. Artiklis korduvalt mainitud Tammneeme asub Harjumaal.

Veel kord: Eesti võib ju pindalalt olla väike, kuid ilma poolest on kontinendisuurune. Tallinna ilm ei ole Eesti ilm, just nagu Laguja ilm ei ole Tallinna ilm. Ei saa oma koduõue põhjal teha järeldusi kogu Eesti kohta. Ning antud juhul küll müts maha Ilmateenistuse ees - sest tuli torm ja tuli nii tugev kui lubati. Lihtsalt siinkirjutaja juhtus olema Lõuna-Eestis.

Võimalik, et hoopis mina eksisin tolle artikli mõtte osas, kuid ikkagi oleks võinud välja tuua just selle, et vaadake mis ju lõunas juhtus - et see, et teie hullult nüpeldada ei saanud, ei tähenda, et keegi ei saanud. Või on Lõuna-Eesti tallinlaste jaoks eikellegimaa? Kaardi järgi otsustades ei lõpe Eesti piir Tallinnaga. Ja seetõttu ei ennusta ka Ilmateenistus ainult Tallinna ilma.

No comments: