Friday, October 11, 2013

NWA 2013. aasta konverents - jooksvad märkmed

Taas ehk natuke rohkem märkmeid - ookeani tagant võib lähipäevil kuulda erinevaid ilmateadusega seonduvaid uudiseid, sest nädalavahetusel algab Põhja-Carolinas Rahvusliku Ilmaassotsiatsiooni(NWA) iga-aastane konverents.

Neljapäev, 17:26 - Eile oli siis tõsine arutelu tormijahtimise kohta. Muuhulgas tõi Mike Bettes The Weather Channelist välja, et TWC on keeldunud tormiküttidelt videomaterjali sisse ostmast kui on selge, et kütt pani enda elu ohtu ning läks liiga ligidale. Ei ole küll 100% kindel, kas Bettes on ikka kõige õigem inimene vähemalt paar aastat sellel teemal arutlema, arvestades mis juhtus 31. mail.
Tänaseks, viimaseks konverentsi päevaks sai läbi ka USA valitsusseisak. Aga kahju on tehtud ning föderaaltöötajad konverentsile minna ei saanud ja on sündmustele kaasa elanud läbi sotsiaalmeedia.
17:53 - Säuts konverentsilt: Nõrgemad tornaadod on isegi ettearvamatumad kui tugevad.
Kolmapäev, 17:09 - Täna tuleb paneelarutelu tormiküttimisest ning sellest, kas riskid on ka kõike seda väärt. Eks mai lõpu sündmuste tõttu on see uuesti päevakorras. Tim Samarase viimastest päevadest kirjutab muuhulgas ka novembrikuu National Geographic(ka eesti keeles), ingliskeelne artikkel on juba nende koduleheküljel ka üleval. Teisipäevast jäid silma näiteks jutud sellest, millised on protseduurid äikese korral erinevatel spordivõistlustel. Samuti näiteks välgulöökide sageduse ning tõusvate õhuvoolude olukorra seostest. Ja muidugi kvaasilineaarsete konvektiivsüsteemidega seotud tornaadodest. Samuti oli juttu radaritest, Sandyle oli üks sektsioon suisa pühendatud. Rahvuslikust Ilmateenistusest tulevad aga signaalid, et ehk praegune valvete-hoiatuste süsteem vaadatakse tulevikus üle.
Esmaspäev, 11:42 - Tähelepanekud esimesest päevaga seonduvast suhtlusest sotsiaalmeedias:

  • NWA loob uue sertifitseerimissüsteemi mitteringhäälingu-meteoroloogide jaoks. See on suunatud neile meteoroloogidele, kes tegutsevad pigem Internetis. 
  • Mike Bettes The Weather Channelist kirjeldas kuidas tema 31. mai 2013 El Reno tornaado käest pihta sai. Tuli välja, et hakkasid liiga hilja liikuma. Olid peatunud, et teha The Weather Channelisse otsereportaaž. Seisukoht EF-skaala osas oli, et kui on olemas usaldusväärsed radariandmed, võiks neid kasutada(vt postitust El Reno tornaado klassifikatsiooni langetamise kohta).
  • Bryan Norcross The Weather Channelist rääkis orkaaniriskide rahvale vahendamisest. Muuhulgas oli kasutanud sõna "supertorm," mis mõnel meteoroloogil karvad turri ajas - see sõna võeti kasutusele meedia poolt jooksvalt eksorkaan Sandy käigus(randumise ajaks oli ta parasvöötmeline). Konkreetne definitsioon aga sellele sõnale puudub. Vähemalt "meteoroloogide piibel" a.k.a AMSi sõnastik sellist sõna ei sisalda.
  • Päeva jooksul oli korduvalt tsiteeritud filmi Ron Burgundyst.

Laupäev, 17:18 - Üks lehekülg, kus saab jooksvalt jälgida #nwas13 hashtag'il toimuvat mitmes sotsiaalmeediakeskkonnas korraga.

Algne postitus:
Kuna USA's on ilmakonverentsidel ka väga suur aktiivsus sotsiaalmeedias, siis hoian nädalavahetusel ning uuel nädalal silma peal ürituse hashtag'l #nwas13 Twitteris, kust võib ehk kuulda uusi infokilde tulevikuks.
Tänavu on üheks suureks uudiseks iseenesest mõista valitsusseisak ning just täna sai teatavaks, et NOAA töötajad seal tänavu ei osale - ilmakogukonna kurvastuseks ning ärrituseks. Sotsiaalmeedias on näha erasektoris töötavate ilmainimeste reaktsioone pettumusest kuni lubaduseni oma kohalikku saadikut järgmistel valimistel enam mitte valida.
Ürituse kava.

No comments: