Friday, November 06, 2015

Troopiline tsüklon Megh

Vaene Sokotra! Jeemen pole veel jõudnud Chapalastki ära toibuda kui ta on juba jälle troopilise tsükloni sihtmärgiks.

10.11.2015 12:25 - Megh on kutu. Öösel ta juba randus(sellest pilvemassist oli keset raske tuvastada ning ilmselt sellest ka suured erinevused randumisprognoosis) ning hommikuks olid troopiliste tsüklonite ennustuskeskused tsükloniga lõpparve teinud. Praegu on Meghist järel vaid pilvehunnik Jeemeni kohal. Viimane teade JTWC'lt pani maksimaalseks 1 minuti keskmiseks tuuleks 18 m/s, nüüdseks on ilmselt vähemgi.
21:29 - Megh on ... nagu inglise keeles öeldakse... gone poof. Veel kella 14 seisuga oli maksimaalne 1 minuti keskmine tuul JTWC andmetel kuni 39 m/s. Äsja tulnud teate järgi oli kell 20 maksimaalne keskmine tuul 28 m/s. Infrapunapildi peal... ma olen näinud koduseid äikesepilvi külmemate pilvetippudega kui on praegu Meghis. Kahtlen kas ta homme hommikuks veel troopiline tsüklon ongi... Ehk Jeemeni mandriosa pääseb kergemalt kui varem kardetud.
09.11.2015 12:35 - Megh on nüüdseks eemaldumas ka Somaaliast ning liikumas Jeemeni mandriosa poole. JTWC andmetel maksimaalne 1 minuti keskmine tuul 44 m/s seisuga kell 8 meie aja järgi. Randumine leiab aset homme hommikul.
17:37 - Esimesed uudised räägivad juba ka hukkunutest. Samuti oli saarel olnud paanikat.
17:15 - Satelliidil Jeemeni kanalite poolt ei ole taas kummaltki poolelt ekraanil mitte uudisribagi. Võib-olla on uudistes midagi, aga pole peale sattunud. Kusjuures, Hadi poolt esindav versioon Jeemeni riigitelevisioonist näikse tulevat endiselt Saudi Araabiast. Nimelt on seal eetris praegu saade kuhu vaatajad saavad sisse helistada ning ekraanil näidati rahvusvahelist numbrit Saudi riigikoodiga(966). Ei imestaks kui ka Adeni televisioon on sealt eetris. Lähemalt situatsioonist Jeemeni riigitelevisiooniga saab lugeda siit.
16:49 - Paistab, et silm riivas saare põhjaosa, on nüüdseks eemaldumas. Värske JTWC teate järgi oli kella 14 seisuga maksimaalne 1 minuti keskmine tuul 51 m/s
10:41 - JTWC: 56 m/s. Trajektoor endiselt üle Sokotra. Tsükloni kese on Sokotral randumas.
08.11.2015 08:45 - Endiselt paistab, et Sokotra saab vähemalt silmaseina.
JTWC: kell 2 meie aja järgi maksimaalne 1 minuti keskmine tuul endiselt 46 m/s.
IMD: kell 2 meie aja järgi maksimaalne 3 minuti keskmine tuul 42 m/s. 
22:27 - Vaene Sokotra jt! Värske JTWC teate järgi oli kell 20 meie aja järgi tsüklonis maksimaalne 1 minuti keskmine tuul 46 m/s. Tsüklon on tugevnenud päevase ajaga võrreldes ja võib tugevneda veelgi. Täielik déjà vu! Paistab endiselt, et põrutab pea otse üle saare, seega seekord võib olla tegu täistabamusena. Järgmisena on sihtmärgiks Somaalia ning Jeemeni mandriosa.
07.11.2015 17:33 - Megh on saavutanud orkaani tugevuse(NB! Selles regioonis sõna "orkaan" ei kasutata. Araabia keeles kasutatakse sõna i'asaar(keeristorm) mida kasutatakse nii tornaadode kui ka orkaanide puhul). JTWC kella 17 teate järgi oli kell 14 meie aja järgi maksimaalne 1 minuti keskmine tuul 39 m/s. IMD sõnul 3 minuti keskmine tuul sama aja seisuga 31 m/s.
06.11.2015 13:02 - Araabia merel on tekkinud järgmine troopiline torm, mis liigub nädala algul Jeemenit tabanud Chapalaga sarnast trajektoori pidi. Muuhulgas on sihtmärgiks Chapala ajal karmilt pihta saanud Sokotra saar, samuti saab tsüklonit maitsta  ka Somaalia ning... võite kolm korda arvata... Jeemeni mandriosa! JTWC sõnul võib tsüklon Sokotra lähedalt mööduda, olles orkaani tugevusega, kusjuures saar jääb silmaseina, või veelgi hullem - silmast põhja poole mis tähendab seda, et tuuled puhuvad täie hooga.

No comments: