Thursday, October 29, 2015

Troopiline tsüklon Chapala

Jooksvad postitused troopilise tsükloni Chapala kohta Araabia merel.

Kolmapäev, 9:46 - Nüüdseks on Chapala hääbunud ning ainus mis temast alles on, on käputäis pilvi Jeemeni ning Saudi-Araabia kohal. JTWC näiteks lõpetas tema kohta teadete edastamise eile õhtul. The Weather Channeli uudis
12:27 - JTWC andmetel oli kella 8'ks Chapala teinud väikese haagi tagasi avamerele, ning oli 1 minuti maksimaalse tuule kiirusega 33 m/s, nüüdseks on randunud teist korda. 
Teisipäev - 07:44 - Chapala on randunud. Kella 2 seisuga oli JTWC andmetel 1 minuti keskmine tuul kuni 39 m/s. Nüüd peaks aga tsüklon kiiresti nõrgenema. Tegu võib olla esimese korraga kui regiooni on tabanud troopiline tsüklon, eriti sellise tugevusega. Mis puudutab seda "esimest korda," siis tasub olla natuke ettevaatlik. Satelliidiandmed on eksisteerinud selle regiooni kohta vaid paarkümmend aastat ning seetõttu pole meil Araabia mere troopiliste tsüklonite kohta nii head ülevaadet ajaloos kui näiteks Atlandi omade kohta. Jeemenist Makallast on teatatud juba ka tormi aju kohta - jäid nad ju tsükloni regiooni kus tuuled kuhjavad vee just rannikule.
21:14 - Juba eile käisid sahinad, et mudeliprognoosid räägivad uuest tsüklonist. Ryan Maue WeatherBellist kirjutab, et nädala lõpuks on oodata uut troopilist tsüklonit - küll tunduvalt nõrgem kui Chapala.
18:31 - Siin on see video mida CNN näitas. See levis ka 28. oktoobri äikesetormide ajal Kuveidis
18:22 - EI VÕI OLLA! CNN International näitas just Sokotra raju pähe vana videot. Mäletan, sest hiljuti see just levis pärast äikesetorme Kuveidis, ja see oli veel enne kui Chapalast polnud rannikul haisugi.
18:18 - Paistab, et Chapala on hakanud nõrgenema. Silm on viimase paari tunni jooksul infrapunapiltidel pea kokku varisenud.
18:15 - Hadi versioon Jeemeni televisioonis mainis vaid nii minuti jooksul tormi teiste uudiste sees, mh. Socotrat. Ega Houthid ka eriti paremad ei paista olevat. Igatahes teavitussüsteemi tase on Omaaniga võrreldes nagu öö ja päev.
17:17 - Omaani televisoonis, mis naases täna hommikul oma tavapärase programmi juurde, on praegu eetris ingliskeelne uudistesaade. Mõnel pool Omaanis oli olnud siiski vihmasadusid ning üleujutusi.
15:48 - Saudi meedia sõnul on Sokotral hukkunud 3 inimest. Poolsaarel on Mukallast teatatud veetõusust.
15:39 - 12Z olukorra põhjal on JTWC'lt uus teade väljas, tugevus ei ole muutunud.
13:20 - The Weather Channeli artikkel Chapalast. Pange tähele, kuidas näiteks sajuhulki jm on teisendatud ka meetermõõdustikku, ilmselt on arvestatud, et seda võivad lugeda ka inimesed tormipiirkonnas.
12:21 - Täna hommikul nägin taas Omaani televisiooni pealt häälduskuju Tšapala, ilmselt tõlkimisel on eri arusaamad, kas Ch on prantsuse ch (š) või inglise oma (tš). IMD enda hääldustabel pole kõige selgem, aga oleks nagu rohkem inglise "ch".
Esmaspäev, 11:33 - Chapala on endiselt tugev. JTWC sõnul oli kella 8 seisuga maksimaalne 1 minuti keskmine tuul 54 meetrit sekundis. Randuma peaks ta aga homme varahommikul Mukallast läänes. See on aga halb uudis Mukallale, kuna sellises asetuses on kõige hullem tormiaju just seal regioonis. IMD sõnul on maksimaalne keskmine tuul 44-47 m/s. Tsüklon mõjutab praegu juba Somaaliat ning Ida-Jeemenit, Omaanis peaks aga olukord olema rahunemas - isegi Omaani televisioon on täna juba rohkem näidanud ka tavapärast programmi. Jeemeni televisioon mõlemal rindepoolel aga... ütleme nii, et meie kanalid käituvad suurtormide ajal nii umbes sama moodi või isegi natuke paremini. 
21:44 - Yemen Post säutsub: Sokotral 110 vigastatut, 10000 evakueeritud, 80 hoonet hävinud, 100 hoonet vigastatud.
21:30 - Chapala häälduses on vist vähemalt Omaanis tehtud õgvendus. Nimelt märkasin, et Omaani riigitelevisooon on oma eetrigraafikas hakanud tormi nime kirjutama "Šabala"(araabia keeles p-täht puudub), mitte "Tšabala" nagu reedel.
20:21 - Omaani tsiviillennundusamet on täna Twitterisse säutsunud säutse ka mõnede Jeemeni piirkondade kohta, müts maha! Arvestades kehva info liikumist Jeemenis.
19:23 - Oioi... Tsüklon on läinud üsna sümmeetriliseks, läheb veel rõngakujuliseks kätte?
18:34 - Omani riigitelevisioonis on praegu telefoniühendus Soqotra saarega!
18:08 - Hadi valitsuse riigitelevisoonis oli Chapala esiuudis. Samuti mainiti veel ka saate lõpul.
17:21 - Sokotral uputab
16:51 - Infoks - kelle käes on mis osa Jeemenist. Silm kihutab praegu otse valge värviga märgitud rühmituste alade suunas. 
16:48 - Hadi Jeemeni riigitelevisoonis keritakse kiirteateid, mainitakse Sokotrat, kus tsüklon möllab praegu kõige raevukamalt.
16:39 - Kokkuvõte - Huthide jaoks ei olnud vähemalt Chapala jälle miski mis ületaks eriti uudiskünnist... Kuidas küll inimesed teada saavad.
16:25 - Huthide versioonis Jeemeni riigitelevisioonist jookseb "uudistesaade." Uudised on pigem kõigest muust kui tormist, kuid aeg-ajalt ilmub ekraanile teateid tormist. Ilmselt andis sealne ilmateenistus välja uusi teateid. Omaani tasemel tormikajastusest ei saa rääkida ei Huthide ega Hadi poolelt. Omaani televisioonis jookseb parasjagu paraad.
15:03 - Omaani televisooni kajastusest järeldub, et mõnel pool on täna juba sadanud vihma. Ilmselt on praegu Chapala Omaanile enam-vähem kõige lähemal. JTWC ennustas täna ennelõunal, et tsükloni kese põrutab pea otse üle Makalla Jeemenis. 
13:40 - Omaani televisioon näitas äsja otselülitust Dhofari kubernerkonnast, kus on näha pilve tõmbunud taevas, mõned pilved on üsna tumedad. Samuti on kuulda ka tuult.
10:49 - JTWC - 1 min keskmine tuul kuni 54 m/s kella 8 seisuga.
Pühapäev, 9:31 - Tsüklon on endiselt tugev, JTWC sõnul kuni 59 m/s 1 minuti keskmise tuulega. Omaani televisioon on näidanud vahepeal kaadreid süngest taevast ning lainetusest Lõuna-Omaanis.
18:02 - Hadi valitsuse versioon Jeemeni riigitelevisioonist pöörab Chapalale tunduvalt rohkem tähelepanu. Äsja alanud uudistesaates on esimene teema. Samuti on uudiste vaheajal(mil näidatakse valdavalt propagandaklippe) keritud tormiga seotud uudispealkirju.
16:38 - Jeemeni Huthide kontrolli käes olev riigitelevisiooni variant isegi mainis Chapalat oma äsjastes "uudistes," kuigi üsna saate lõpus ning kasutades väliskanalitest pärit graafikat.
15:31 - JTWC: Tuuled kuni 59 m/s; IMD: 53-56 m/s. Üha enam paistab, et pealöögi saab just Jeemen, mis näib olevat tunduvalt halvemini ette valmistatud kui Omaan.
Laupäev, 08:22 -  nüüdseks on selgunud, et ilmselt saavutas tsüklon maksimumtugevuse eile. Eile õhtust saadik on tsüklonisse sisse pääsenud pisut kuiva õhku ning samuti on nüüd teda mõjutamas ka rohkem tuulenihet. IMD sõnul on kella 2 seisuga meie aja järgi tsüklonis maksimaalne 3 minuti keskmine tuul 57-60 m/s; JTWC sõnul maksimaalne 1 minuti keskmine tuul 62 m/s. Edasi jätkab ta nõrgenemist ning randub Jeemenis esmaspäeva õhtul. Omaani televisioon on pärast pausi öösel taas eetris jooksva tormikajastusega. Sama ei saa öelda Jeemeni riigitelevisiooni kohta ei Hadi ega Huthide poolelt.
23:09 - JTWC'lt kell 23:00:
02100Z POSITION NEAR 13.9N 59.9E.
TROPICAL CYCLONE (TC) 04A (CHAPALA), LOCATED APPROXIMATELY 398 NM
SOUTH-SOUTHEAST OF MASIRAH ISLAND, HAS TRACKED WEST-SOUTHWESTWARD
AT 04 KNOTS OVER THE PAST SIX HOURS. ANIMATED ENHANCED INFRARED 
(EIR) SATELLITE IMAGERY DEPICTS A CONTINUED WARMING OF CLOUD TOPS 
WITHIN THE CONVECTIVE CORE; HOWEVER, THE OVERALL STRUCTURE REMAINS 
INTACT WITH A DISTINCT 10NM EYE. WATER VAPOR IMAGERY AND THE TOTAL 
PRECIPITABLE WATER LOOP SHOWS DRY AIR WRAPPING AROUND THE PERIPHERY 
OF THE CYCLONE, BUT NOT YET IMPACTING THE CORE. A 301727Z METOP-A 
MICROWAVE IMAGE SHOWS SPIRAL BANDING WRAPPING INTO A MICROWAVE EYE 
FEATURE, BUT ALSO SHOWS THE DRY AIR SURROUNDING THE PERIPHERY OF THE 
SYSTEM. THERE IS HIGH CONFIDENCE IN THE INITIAL POSITION BASED ON 
THE EYE FEATURE IN THE EIR LOOP. THE CURRENT INTENSITY HAS BEEN HELD 
AT 130 KNOTS BASED ON AN ASSESSMENT OF CURRENT INTENSITY ESTIMATES 
AND IS SUPPORTED BY A RECENT SATCON INTENSITY ESTIMATE OF 124 KNOTS. 
ENVIRONMENTAL CONDITIONS ARE FAVORABLE WITH LOW VERTICAL WIND SHEAR 
AND NEAR RADIAL OUTFLOW ENHANCED BY A TUTT CELL LOCATED OVER INDIA. 
TC 04A IS TRACKING ALONG THE SOUTHERN PERIPHERY OF A DEEP LAYERED 
SUB-TROPICAL RIDGE (STR) LOCATED OVER THE NORTHERN ARABIAN SEA. TC 
CHAPALA WILL CONTINUE TO TRACK WESTWARD THROUGH TAU 48 AND BEGIN TO 
WEAKEN AS DRY AIR ENTRAINMENT FURTHER IMPACTS THE SYSTEM. 
AFTERWARDS, THE CYCLONE WILL TRACK MORE POLEWARD AS IT ROUNDS THE 
SOUTHWESTERN PERIPHERY OF THE STR AND MAKES LANDFALL OVER CENTRAL 
YEMEN. CONCURRENTLY, TC 04A WILL RAPIDLY DISSIPATE DUE TO LAND 
INTERACTION, LEADING TO ITS DISSIPATION BY THE END OF THE FORECAST 
PERIOD. DYNAMIC MODEL GUIDANCE HAS COME INTO BETTER AGREEMENT, 
SPECIFICALLY THE GFS AND GFS ENSEMBLE MEAN, LENDING HIGH CONFIDENCE 
IN THE JTWC FORECAST. MAXIMUM SIGNIFICANT WAVE HEIGHT AT 301800Z IS 
38 FEET. NEXT WARNINGS AT 310300Z, 310900Z, 311500Z AND 312100Z.//
NNNN

21:53 - Satelliidipildil on näha, et äärmised kiudpilved hakkavad juba rannikule jõudma. Pange tähele, kuidas nad liiguvad väljavoolule omaselt antitsüklonaalselt.
21:22 - Omaani televisiooni satelliidisagedused üle maailma. Meil on ilmselt kõige paremini kättesaadav ülekanne Hotbird satelliidil positsioonil 13.0°E. Sealt satelllidilt näen ka mina seda kanalit
21:16 - Paistab, et pisut üritab kuiv õhk tsüklonisse sisse tundida. See võiks tähendada nõrgenemist. Elame-näeme. 
18:57 - Omaani televisioon: Homme hommikul evakueeritakse Al-Hallaniya saare elanikud tormi eest.
18:30 - Omaani riigitelevisioon on alates kella 18:15'st eetrisse andnud erisaadet Chapala kohta. Peab ütlema, et eetri- ja stuudiograafika on detailsem kui tavaliste uudiste puhul. Samuti on uudisteriba ekraanil endiselt kakskeelne. Jeemenis oli kell 18 eetris uudistesaade president Hadi poolelt eetris olevas Jeemeni riigitelevisioonis ning ka seal polnud juttu ei tsüklonist, ilmateatest rääkimata. Ja sinna riiki peaks minema tsükloni "silm"...
17:29 - JTWC sõnul on tsüklon pisut nõrgenenud, maksimaalne 1 minuti keskmine tuul on kella 14 seisuga 67 meetrit sekundis. Võimalik on siiski edasine tugevnemine. IMD ütleb, et 3 minuti keskmised tuuled 58-61 m/s. Märkasin esimest korda Omaani televisioonis saadete vahel ka juba infoklippe juhistega tsükloni ajaks. Ka on praegu ekraanil uudisteriba läinud kakskeelseks(araabia ja inglise), kuid asi võib ka olla selles, et kell 17 olid eetris plaanipärased ingliskeelsed uudised.
16:34 - Vahepeal sai mulle teatavaks, et IMD kasutab hoopis 3 minuti keskmist tuult, mitte 10 minuti oma. Vastavalt sellele on ka märkmeid muudetud.
15:25 - Omaani riigitelevisiooni uudised kajastavad praegu tsüklonit päris põhjalikult. Kahjuks ei ole sama situatsioon kõikjal. Nimelt on tsükloni kese praeguste prognooside andmetel liikumas Jeemeni suunas. Seal on aga teatavasti kodusõda. Muuhulgas on Jeemeni riigitelevisioonist isegi eetris kaks varianti - üks president Hadi poolelt, teine Huuthi mässuliste poolelt - seejuures nõrganärvilised hoidke distantsi! Vähemalt Huuthi poolel ei mainitud kell 14 eetris olnud kodusõjapropagandat täis "uudistesaates" sõnagagi lähenevat rajutormi.
11:50 - Kella 11 teade IMD'lt - 3 minuti keskmine tuul 54-57 m/s, puhangud kuni 62 m/s.
10:40 - kella 11 teade JTWC'lt ütlebki, et Chapala on kella 8 seisuga meie aja järgi 4. kategooria orkaani tugevusega tsüklon, 1 minuti keskmine tuul 69 m/s, puhangud 85 m/s. Tugevnemine peaks kestma veel päeva ning siis hakkab vaikselt nõrgenema. Kese randub esmaspäeval Jeemenis. Ka India ilmateenistus ootab üle 60 m/s tuultega raju, kutsudes seda maksimumis "Supertsükloniline tormiks".
9:22 - Ah sa pauk!
TPIO11 PGTW 300538 

A. TROPICAL CYCLONE 04A (CHAPALA)

B. 30/0530Z

C. 14.22N

D. 61.12E

E. ONE/MET7

F. T7.0/7.0/D3.5/24HRS  STT: D0.5/03HRS

G. IR/EIR/VIS/MSI

H. REMARKS: 07A/PBO IRREG EYE/ANMTN. DT IS CLEAR CUT WITH WMG 
EYE SURROUNDED BY WHITE, YIELDING A DT OF 7.0 (WITH 1.0 ADDED 
FOR EYE ADJUSTMENT). MET YIELDS A 5.0, WHILE PT YIELDS A 6.0. 
DBO DT.

I. ADDITIONAL POSITIONS:
   30/0045Z  14.12N  61.70E  SSMS


   CHAPPOTIN

Dvoraki T-number 7.0 = 72 m/s. 
Reede, 8:15 - Vau! Satelliidil on muutunud Chapala väga ilusaks, ning nähtava valguse piltidel on näha selge "staadiumiefekt." Tsüklon on kiirelt tugevnemas. IMD sõnul oli kell 2 meie aja järgi tsüklonis 3 minuti keskmine tuul maksimaalselt 39-42 m/s, JTWC sõnul on 1 minuti keskmine tuul aga 48 m/s. Aga Omaan ja Jeemen - hoidke alt. IMD viimane prognoos ütleb, et tsüklonis võivad 3 min keskmised tuuled tugevneda veel 53-56 m/s, JTWC sõnul 1 minuti keskmine kuni 67 m/s. Oodatav trajektoor viib keskme Jeemenisse, seal pöördub loode poole ning hääbub Saudi Araabias.
20:01 - Omaani riigitelevisioonis on hetkel uudistesaade ning teise asjana hakati kohe rääkima Chapalast. Ajavahe Omaaniga on 2 tundi.
19:59 - Õhtuks on juba tekkinud korralik silm.
18:09 - Tegu on küll vaid ühe võimaliku stsenaariumiga, kuid Ryan Maue WeatherBellist kirjutab, et HWRF teeb Chapalast paraja peletise.
18:04 - IMD sõnul on seisuga kell 12 UTC keskmine tuul 26-29 m/s. JTWC aga 33 m/s. Rakendades teisendusfaktorit 0.86 - 33*0.86=28,38 läheb praegu IMD ning JTWC tugevuse hinnang päris hästi kokku. Satelliidil on taas näha selge "silm". Endiselt paistab, et pihta saavad mingil määral nii Jeemen kui Omaan.
14:13 - Aga ei - IMD raiub jätkuvalt ka kella 14 teates, et kell 11 oli tsüklonis maksimaalne tuule kiirus 21 m/s. Ameeriklaste JTWC pakkus kell 11 kella 8 seisuga maksimaalseks tuuleks 28 m/s kuid silmas tuleb pidada, et ameeriklased kasutavad ühe minuti keskmist tuult, mitte 3 minuti oma, mida kasutatakse Indias. Silm on vahepeal vähemalt IMD lehel olevatel piltidel natuke raskemini nähtav, samuti on tsükloni kaguosas justkui pisut kuiva õhku.
09:41 - Ossa. Nüüd on tekkinud juba täiesti selge "silm" silmalaadne moodustis! Esmapilgul suht väike ka, kuid satipildi mõõtkava võib olla petlik. Igatahes tundub, et orkaani tugevus on vist saavutatud ja järgmises teates räägitakse ilmselt juba "väga ägedast troopilisest tsüklonist"(Või ka mitte - meenuvad varasemad juhtumid kus ametlikud regionaalsed ilmateenistuded on andnud märksa tagasihoidlikumaid numbreid). Veed on regioonis soojad... [Märkus: Päeva peale jäi aktiivsus siiski poolpiduseks ning reaalselt ilmus juba korralik silm nähtavale õhtul]
06:55 - Satelliidipiltidel on juba jälgitav midagi silmalaadset. Tundub, et tsüklon tugevneb päris nobedalt(nii oli ka vihjeid, et umbes täna-homme võiks kiire intensiivistumine tulla).
Algne postitus neljapäeval kell 6:45
India Meteoroloogiaosakonna(Ametlik troopiliste tsüklonite keskus regioonis) sõnul on seisuga 00 UTC Chapalas 3 minuti keskmine tuul 17-19 m/s, puhangud kuni 22 m/s. Järgmiste päevade jooksul tugevneb ta tunduvalt, ning seda stsenaariumi on mudelid raiunud nädalavahetusest saadik. Kõige tugevam on ta pühapäeval ja esmaspäeval, kui keskmine tuul võib olla 47-50 m/s, puhangud 54 meetrit sekundis.

Täpse randumispunkti osas on veel küsimärke, kuid praegu paistab, et ilmselt randub ta mõnes araabiakeelses riigis, seega kas Omaan või Jeemen.

RSMC New Delhi

No comments: