Wednesday, December 05, 2012

Välkuudis: Orkaanikeskus muudab Sandy tagajärjel 2013. aastast hoiatuste väljastamise korda.

Oktoobri lõpul USA'd tabanud orkaani Sandy ajal tekitas paksu verd see, et mõnedes piirkondades, nagu näiteks New Yorgis ei antud orkaanihoiatust, vaid hoiatused, mida antakse tugevate parasvöötmeliste tsüklonite korral - kuna randumise ajaks pidi Sandy muutuma (ja muutuski!) parasvöötme tsükloniks.

Nüüd teatab AccuWeather, et orkaanikeskus muutis "orkaanihoiatuse" definitsiooni. Samuti on orkaanikeskus juurde saamas rohkem vabadust ranniku lähedal või otseselt randunud troopiliste tsüklonite ja nende jäänuste kohta väljastada oma tavapäraseid ennustusprodukte. Ka plaanitakse hakata vahet tegema tormituultega ning tormiajuga seotud ohtude vahel.

Sandy järel on toimunud omajagu skandaal. Nagu ikka suuremate sündmuste järel korraldab NWS nn "teenusehinnangu", kus hinnatakse oma tegevust teatud situatsioonides. Paraku, kuna ilmateenistus teeb seda ise, on minevik näidanud et kiputakse ennast tagant kiitma ka siis kui selleks alust ei ole. Näiteks 2011. aasta Joplini tornaado järgne teenusehinnangu raport patsutas ilmateenistust õlale, kuigi Joplin ei saanud korrektselt tornaadohoiatust. Nüüd üritati teenusehinnangusse kaasata ka inimesi väljastpoolt, kuid mõned päevad pärast hinnangumeeskonna kokkupaneku välja kuulutamist tõmmati asjale seadusele viidates pidurit. Kogu selle selle jama kohta saab lähemalt lugeda Washington Postist.

No comments: