Saturday, October 13, 2012

Äikeseline aktiivsus USA keskosas 13-14. oktoobril

Tänase õhtu jooksul üritan siia postitusse postitada jooksvaid märkmeid ilmaolukorrast ookeani taga kus täna on oodata äikesetorme ning isegi tornaadosid. Mitte et pärast eelmist postitust ei oleks vahepeal midagi juhtunud, aga argipäeval on prioriteedid natuke teised.

Sotsiaalmeedias on tänast situatsiooni üsnagi haibitud, kuid ilmselt suurt katastroofi ei ole oodata. Muidugi, kui kellegi kodu millegiga pihta saab, siis tema jaoks on see sama hull kui 27. aprill 2011 USA kaguosas... aga niivõrd suurt kaost oodata ei ole(äikesepuhangute võrdlemine 27.04.2011'ga on väga libe tee, kusjuures!).

USA tormiennustuskeskuselt on välja antud tänaseks "kerge oht"(mis aga ei tähenda et asi väga süütu on, kui võrrelda näiteks ESTOFEXi ja SPC tõenäosuste skaalat, siis võib mõni USA standardi järgi "kerge" situatsioon Euroopas olla 2. või isegi 3. taseme ohuala situatsioon! Üldiselt kõik "vaata teksti" tasemest kõrgemad alad nõuavad tähelepanu. "Kerge oht" tähendab parajat jama, "Mõõdukas oht" suurt pahandust ning "Kõrge oht" katastroofi, süsteemis tuleb muudatusi mida olen maininud ka NWA konverentsi kohta kirjutatud postituses), avapostituse kirjutamise hetkel valveid ja hoiatusi ei ole väljastatud. Mõned äikesed on küll juba piki aktiivsust põhjustavat fronti liikvel kuid nende puhul väga suuri ekstsesse veel oodata ei ole.

Jooksvad postitused:
Kõik postituses kirjeldatud ajad on eesti aja järgi.
Pühapäev - 09:00 - Ahjah... Nagu ma avapostituses kirjutasin haibiti selle nädala jooksul meie aja järgi möödunud öiseid sündmusi sotsiaalmeedias(eriti tahaksin häbiposti lüüa Discovery kanalilt tuntud Reed Timmeri, kes juba nädala algul säutsus, et laupäeval tuleb tõsine tornaadopuhang) üsnagi palju, soome tormiküttidel on selle kohta sõna kohkaus. SPC'sse on tulnud ainult 3 tornaadoteadet, peamine aktiivsus tuli pigem frondil olnud äikeseliinist, mis tõesti tõi kaasa 3-4 cm läbimööduga rahet ning tuuleiile 31-35 m/s. Tuuleraporteid tuleb ka praegu, ning frontaalne äikeseliin liigub ida poole edasi. Äikesetorme on oodata ka täna. Kokkuvõtteks: Äikesed on ikkagi karmid, kuid õnneks on seni tornaadosid esinenud vähe.
23:04 - Väsimus saab siiski siinkirjutajast võitu ning kuna sündmused on praegu veel võrdlemisi rahulikud, siis praegu tõmban postitustele joone alla. Lõpetuseks annan viite tormiraportitele, kuhu tulevad teated mingi ekstsessi esinemisest. Viimane tormiennustuskeskuselt välja tulnud arutelu juhtis tähelepanu tornaadovõimalusele külma frondi eel ning ägedate äikeste ohu kasvust Oklahomas. Mis näib olevat sealses keskkonnas on see, et äikesed puhkevad enne frondi enese kohale tõusmist. Ehk frondi eel on palju ebastabiilsust, ja just nende frondi ees puhkevate äikestega kaasnebki tornaadooht. Frondiga kaasnev äike on pigem rohkem lineaarne.
21:53 - Liikuvad veebikaamerad erinevatelt tormiküttidelt
21:45 - Väljas ka ägeda äikesetormi valve osale Texasest. (Meeldetuletus: Valve: eelhoiatus - võib tulla, Hoiatus: Juba lahti, mine varju!)
21:42 - Puhkenud on esimesed äikesed, mis on juba saavutanud "ägeda äikese" kriteeriumi. Jooksvaid hoiatusi näeb USA ilmateenistuse kodulehe avalehelt.

21:07 - Tornaadovalve osale Oklahomast ning Texasest, lisaks võib esineda 5 cm läbimõõduga rahet ning pagituuli kuni 31 m/s. Valve kehtib kuni kella viieni pühapäeva hommikul (meie aja järgi).
20:30 - Mesoskaala arutelu nr. 2045 - Texases ja Oklahomas edelaosas on oodata äikeste puhkemist kella 22 paiku. Superelemendid on tõenäolised.
20:22 - Paljud teleilmateadustajad regioonis palvetavad ilmselt praegu, et mitte mingil juhul ühtegi tornaadot laupäevapärastlõunaste spordiülekannete aset ei leiaks. Spordifanaatikud on sealmail üsna vastikud ning neid ei huvita kui kuskil tornaado lahti on. Teine hull aeg teleilmateadustajate jaoks on kui telerist tuleb näiteks "Tantsud Tähtedega," ka siis on väga kerge fanaatiliste vaatajate(keda huvitab vaid see, kes järgmisesse saatesse edasi sai, mitte see, et naaberlinna tornaado on jõudmas) käest sõimata saada.

No comments: